A+ A A-

Безплатни системи за управление на съдържанието (Content Management System -CMS): joomla, wordpress, drupal и др.

 

Все повече хора искат фирмените или личните им сайтове да бъдат изградени така, че да могат сами да добавят или да променят съдържанието, без да им се налага да имат скъпоструващи програми, специални познания или персонал, който да се занимава с това. В такива случаи решението е сайт, изграден чрез система за управление на съдържанието.

През последните няколко години са разработени много подобни системи. Повечето от тях са с отворен код (open source) и се разпространяват безплатно. Най- разпространени са joomla и wordpress. Характерно за тях е, че се инсталират лесно и след като веднъж бъдат конфигурирани съобразно изискванията на потребителя, промяната на съдържанието става лесно и не изисква специални познания. Трябва да се знае обаче, че тези системи са подложени на постоянни хакерски атаки и е необходимо постоянното обновяване, както на самата CMS система, така и на допълнително инсталираните модули, компоненти и плъгини.

Друго, характерно за тези системи, е че външният облик на сайта може да се променя лесно чрез готови шаблони или темплейти. Доста софтуерни компании са се специализирали и разработват професионално теми за външния вид ма Джумла и Уърдпрес. В интернет могат да се намерят изключително много теми и за двете системи, при това на съвсем ниска цена, а за по- непретенциозните потребители могат да се намерят и безплатни. И което е най- хубавото самите теми или шаблони могат допълнително да се моделират, за да придобие сайта уникален и неповторим облик. Сами по себе си и Джумла и Уърдпрес имат доста добра функционалност и работят доста добре.

Проблемите възникват, когато даден потребител заяви, че иска сайтът му да е евтин и да изглежда като на конкуренцията, но да има и еди какво си, като на друг сайт. И тогава се налага инсталиране на допълнителни модули, плъгини и компоненти, каквито има в изобилие в интернет и в по- голямата си част са с отворен код. Сайтът придобива функционалност, според изискванията на потребителите, но в последствие възникват други проблеми. Доста от тези допълнително инсталирани модули нямат редовна поддръжка и е възможно при обновяване на CMS системата или някой от параметрите на сървъра да спрат да функционират или да функционират неправилно. Често подобни безплатни модули или компоненти не са добре оптимизирани и сайтът започва да изразходва повече ресурси на сървъра, където е хостван.
Какво представляват CPU минутите