A+ A A-

Споделен хостинг - основни параметри

 

Първият параметър на един хостинг план това е таксата, която обикновено е месечна и се разбира от всички. Следват обаче параметри, които могат да объркат обикновените потребители.

 

Дисково пространство – това е пространството, което е заделено за целия хостинг акаунт. Един фирмен сайт се нуждае средно от около 200 МБ.

 

Месечен трафик- Доста от фирмите налагат ограничение на трафика за по евтините хостинг планове. Колкото по- популярен е един сайт в интернет, толкова повече посещения дневно има и толкова трафикът от и към сайта нараства.

 

Добавени домейни- Първо трябва да се изясни понятието “добавен домейн”. Почти всички хостинг доставчици дават възможност в един хостинг акаунт да се добавят освен основния домейн и няколко допълнителни домейна (addon domains) и съответно да функционират няколко независими сайта.

 

Поддомейни- този параметър показва колко поддомейна могат да се създадат към всеки домейн в хостинг акаунта.

 

Възможност за бекъп (Backup)- това е наличие на резервно копие на сайта или сайтовете в хостинг акаунта, което фирмата за хостинг прави на отделен диск или сървър и при нужда може да възстанови предишно състояние на сайта. Често се случва при извършване на промени по сайта, поради невнимание или незнание да се изтрие файл, папка или да се извърши действие, което да доведе до загуба на ценна информация и много часове труд и до неправилно функциониране на целия сайт или части от него. Тогава спасението идва от възможноста за Backup, която предлага фирмата за хостинг.

 

Друг важен параметър е наличието на защити на сървърите. Този параметър няма как да бъде оценен при закупуването на хостинг. Ако фирмата не е упоменала изрично,че предлага защита от хакерски атаки, е твърде вазможно сървърите и да не са защитени или да са слабо защитени.

 

Важно е хостинг акаунтът да разполага с добър контролен панел, чрез който да става лесно и бързо управлението му. Безспорно най- разпространен контролен панел е cPanel. Това е уеб базиран контролен панел, чрез който може лесно и бързо да се добавят и премахват домейни и поддомейни, да се създават и администрират пощенски акаунти, да се зъздават и премахват бази дании, да се качват и местят файлове, да се разархивират архиви, да се защитават директории с пароли, разполага със статистика за посещението на сайта и много др. Често са добавени и скриптове като Fantastico. Това е скрипт, с който могат лесно в няколко стъпки да се инсталират и обновяват множество безплатни интернет приложения и дори цели сайтове.