A+ A A-

Хостинг и домейн- основни понятия

 

Все повече фирми, организации, дружества, неправителствени организации, училища и др. Искат да присъстват в глобалната мрежа и пожелават да си имат собствен сайт. Веднага обаче се сблъскват с терминология, която често затруднява обикновените потребители. Първите два термина, с които се сблъскват са “хостинг” и “домейн”. Всъщност това са чуждици, навлезли в езика ни с бурното развитие на интернет през последните години.

 

Понятието “домейн” произлиза от английското domain и означава “област” и служи за разграничаване на един сайт от друг във виртуалното пространство. Най- просто домейнът- това е името на сайта и се изписва в браузъра. Закупуването на домейн може да стане регистратор. Регистраторите са фирми, които притежават правата за регистриране на домейни. Именно със избор на регистратор започва и процесът с регистриране и запазване на името. Трябва да се отбележи, че името, което искаме да регистрираме трябва да е уникално за целия свят и в момента да не е регистрирано. Процесът на регистриране на домейн във всеки регистратор започва с проверка дали името, което желаете е свободно. След като си изберете име, което ви харесва и е свободно, можете да пристъпите към регистрация. Със самата регистрация се дава право на собственика на домейна да го използва за определен срок. Минималният срок за регистрация за повечето домейни е една година. Важно е да не се пропусне крайния срок за подновяване на регистрацията, защото в противен случай домейнът може да бъде закупен от друг.

 

Хостингът е друг термин, с който неминуемо ще се сблъскате, ако решите да си имате собствен сайт. Терминът произлиза от английската дума host, hosting. Буквално означава стопанисване или съхранение. На практика хостингът е мястото на даден сървър, където физически са разположени всички файлове на сайта. За по- малки фирмени сайтове, които не изискват ежедневно обновяване е подходящ споделения хостинг. Характерно за този вид хостинг, е че на един сървър се разполагат десетки и стотици сайтове, които работят независимо един от друг и си споделят ресурсите на сървъра. Това от своя страна налага различни ограничения. Повечето хостинг доставчици у нас предлагат един или няколко плана за споделен хостинг, като различни са няколко параметъра.